Няма никакъв проблем с коклюша в Пловдив и областта, съобщи за

...
</TD
>Няма никакъв проблем с коклюша в Пловдив и областта, съобщи за
Коментари Харесай

РЗИ: 8 бременни се имунизираха в Пловдив, проблем с коклюша няма

Няма никакъв проблем с коклюша в Пловдив и региона, заяви за Plovdiv24.bg  д-р Милена Панайотова, началник на отдел " Противоепидемичен надзор " към РЗИ. 

" От 2 май досега има само 5 нови случая, нищо тревожно няма. Общо случаите от началото са 26, което изобщо не е доста ", добави доктор Панайотова.

От през вчерашния ден е в действие заповед на министъра на опазването на здравето за въвеждането на краткотрайни противоепидемични ограничения.

" Заповедта регламентира това, което ние си го вършим. Новото е, че РЗИ  провежда имунизация на бременни от 27-ма до 36-та седмица. Ваксината е безвъзмездна за искащите. Тя няма наложителен темперамент. Само 8 дами са се имунизирали до момента, от влизането в действие на заповедтта, което значи, че ползата е слаб. Кабинетите за имунизация в РЗИ работят по през целия ден. 

В Пловдив заболелите са на огромна възраст. Два случая има от през вчерашния ден - заболелите са на 15 и 20 години, което е изцяло обикновено. А общо случаите са на ваксинирани деца, които го карат леко и няма приети в болница.

" Изобщо, за нашата област няма място за суматоха. Чуйп, че най-вече са случаите в София и Кюстендил, на деца до 1 година. Това значи, че тези деца въобще не са били ваксинирани ", разяснява доктор Панайотова.

Тя уточни, че предходната година е имало доста повече заболели от скарлатина и варицела - повече от 200 души на месец, ето за какво за момента няма нищо тревожно за протичането на коклюш в региона. 

Д-р Панайотова още един път напомни, че няма никакви странични феномени при тази ваксина, която се ползва от 2010 година насам. Единствено може да настъпи лек дискомфор, или леко зачервяване по-ряско. От предходната ваксина е имало повече странични реакции, но път тя е осигурявала по-напрегнат имунитет. Тя е била цялоклетъчна. Преди години е имало изказвания на лекари за това, че имунизацията води до аутизъм, това по-късно това изказване е било отхвърлено. 

Затова е било измислна нова ваксина. Тя се ползва до през днешния ден и е шесткомпонентна - против коклюш, тетанус, инфлуенца и хепатип Б и други. Тя има по-малко странични реакции, само че имунитетът не е толкова траен.

Д-р Панайотова осведоми още,че покритието на имунизирани в Пловдивска област е много положително - 92%, ето за какво проблем с коклюша тук няма.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР